Filmfestivalen som hyllar filmer som filmats med mobilen

Erik Thorsen 2024-09-30

I Australien är filmfestivalen SF3 (Smart Fone Flick Fest) inne på sitt tionde år och erbjuder ett brett utbud av filmer för sina besökare. Det som är unikt med festivalen är att alla bidrag har enbart spelats in med hjälp av en mobiltelefon. Att filma med en mobil är något som har blivit allt vanligare på senare tid och kan hjälpa att förstärka ett budskap genom att filmen får ett visst stilistiskt drag från mobilinspelningen.

SF3 syftar till att tillgängliggöra filmskapandet för fler människor

SF3 är en av världens största filmfestivaler som helt fokuserar på filmer inspelade med mobiltelefoner. Festivalen håller till i Australien och lanserades år 2015 med syfte att uppmuntra filmskapare från hela världen att skapa kortfilmer med endast en smartphone som kamera. Eftersom bara filmer som har filmats med en mobil visas främjar festivalen nyskapande inom branschen som inte heller ställer krav på en stor budget. Priser delas ut i 6 olika kategorier för att uppmärksamma bredden i filmskapande.

Förutom filmvisning har SF3 också workshops och utbildningar där filmskapare kan dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter samt knyta nya kontakter. Det stora övergripande syftet med att samla filmskapare är att fler ska ha möjlighet att börja producera film. Därför har de också lanserat utbildningar riktade mot barn som är intresserade av att skapa film.

Filmproduktion kräver numera inte en stor budget

Tack vare att tekniken för kameror och videoinspelning har utvecklats snabbt kan nu i stort sett vem som helt med en nyare mobiltelefon börja producera film. Teknik som för bara några år sedan fanns i utrustning som kostade hundratusentals kronor finns nu i dyrare mobiltelefoner. Premiummobiler som lanseras i dag har kameror som kan filma i 4- och 8K-upplösning och har stöd för bildstabilisering och optisk zoom. Detta gör att du relativt enkelt kan skapa videos av lika hög kvalitet som krävde dyr utrustning tidigare.

Vidare har videoredigeringsappar som LumaFusion och Adobe Premiere Rush gjort det möjligt att redigera filmer professionellt direkt i mobilen. AI har också gjort det möjligt att finjustera inspelningen för t.ex. exponering och fokus för att ytterligare förhöja den professionella känslan. Sammantaget krävs det i dag inte alls samma budget som förr var ett krav för att producera film.

Filmer som spelats in helt eller delvis med en mobilkamera

Det finns flera filmer som har producerats helt eller med hjälp av en mobilkamera. Här nedan hittar du några av de mest kända.

Unsane (2018)

Unsane är en psykologisk thriller regisserad av Steven Soderbergh, som fått mycket uppmärksamhet för att hela filmen spelades in med en iPhone 7 Plus. Valet att använda sig av en mobil för att filma gör att filmen får en speciell visuell stil som förstärker känslan som regissören vill förmedla av paranoia och klaustrofobi.

Genom att använda en mobiltelefon för att filma lyckades Soderbergh skapa en avskalad och realistisk atmosfär som speglar huvudkaraktärens osäkerhet och oro. Filmandet med en mobiltelefon blev ett konstnärligt drag som har gjort att filmen blivit ihågkommen.

Midnight Traveler (2019)

Midnight Traveler är en dokumentär som skildrar den afghanska filmskaparen Hassan Fazili och hans familjs flykt från Talibanerna genom flera länder på jakt efter asyl. Hela dokumentären spelades in med 3 olika mobiltelefoner. Eftersom resan var farofylld, då familjen tvingades fly genom farliga miljöer, var traditionell filmutrustning för opraktisk och riskabel att använda. Med hjälp av mobiler kunde de dokumentera sin vardag i realtid, ofta under extremt svåra omständigheter. Användandet av just en mobil gör att man som åskådare får komma nära och får uppleva familjens osäkerhet, ångest och ibland hopp.

Selfie (2019)

Selfie är en italiensk dokumentärfilm som är regisserad av Agostino Ferrente, och är helt inspelad med mobiltelefoner. Filmen följer tonårspojkarna Alessandro och Pietro, som bor en marginaliserad stadsdel i Neapel. Genom att ge pojkarna mobiltelefoner, och låta dem filma sig själva, skapade Ferrente en nära och självreflekterande dokumentär.

Filmen handlar i stora drag om ungdomskultur, kriminalitet och social utsatthet, men genom mobilkameran får publiken en djupare förståelse för karaktärerna och deras värld. Att Selfie spelades in på mobiltelefoner förstärker inte bara känslan av närhet, utan gör också filmen till ett kraftfullt exempel på hur modern teknik kan ge en röst åt utsatta grupper och skapa nya sätt att berätta historier.