Billiga mobiler med abonnemang
Här hittar du de billigaste och mest prisvärda mobiltelefonerna med mobilabonnemang, populärast är just nu Motorola Moto G54 för 195 per månad. Den billigaste budgetmobilen är just Samsung Galaxy A14 som finns från 225 kr per månad.
Billigast mobiler
Vad ska man tänka på när man köper en budgetmobil?
De bästa billiga mobiltelefonerna erbjuder bra kamerasystem, tillräckligt stora skärmar för att titta på video eller spela spel samt batterier som håller för större delen av dagen. Att välja den mest prisvärda mobiltelefonen kan dock vara knepigt, då det egentligen handlar om hur du är beredd att kompromissa. Nedan går vi igenom vad du bör tänka på!
Vad är viktigast för dig?
Idag finns det budgettelefoner med briljanta skärmar och stark batteritid. Om du väljer att köpa en budgettelefon måste du dock acceptera ett par kompromisser. Det är således viktigt att du noga funderar över vad som är viktigast för dig. Börja med grunderna: design, prestanda, kamera och skärm.
De billigare modellerna har ofta en enklare design i förhållande till de dyrare alternativen. Det kan exempelvis handla om att baksidan är i plast, istället för i glas. Vidare har budgetalternativen sällan lika många kamerafunktioner som premiumalternativen. Trots att många budgetalternativ erbjuder välutvecklade kamerasystem så erbjuds sällan funktioner som exempelvis optisk zoom.
Något annat som kan vara värt att känna till är att billiga mobiltelefoner i nuläget sällan har stöd för 5G, detta är dock något som sannolikt kommer att ändras under det kommande året.
Med eller utan mobilabonnemang?
Om du har möjlighet rekommenderar vi att du köper mobiltelefonen utan ett abonnemang, då det ofta är billigare. Det finns dock undantag, en del mobiloperatörer erbjuder nämligen en helt gratis budgettelefon när du tecknar ett abonnemang hos dem. När mobiloperatörer erbjuder gratis mobiltelefoner när du tecknar ett abonnemang kan du räkna med att det oftast handlar om en enkel mobiltelefon. Att teckna ett mobilabonnemang där det ingår en gratis mobiltelefon kan således vara ett bra alternativ för dig som kan tänka dig en av de allra enklaste modellerna.
Billiga mobiler använder Android
Med budgettelefoner finns det inte mycket val när det kommer till mobila operativsystem. I princip alla budgettelefoner använder Googles operativsystem, Android. Android är dock lätt att använda, oavsett om du är en förstagångsanvändare eller inte. Se dock till att kontrollera vilken Android-version telefonen använder eftersom vissa äldre versioner inte längre stöds med vanliga säkerhetsuppdateringar.
Hur skiljer sig de billigare modellerna jämfört med dyrare?
Det finns fyra områden som billigare mobiler i synnerhet särskiljer sig från dyrare. Här nedan kan du läsa mer om respektive område.
Prestanda
Budgettelefoner är till skillnad från premiumalternativen inte utrustade med förstklassiga interna delar. Det behöver dock inte betyda att deras prestanda är dålig. För att få en uppfattning om vad du kan förvänta dig av en telefons prestanda kan du titta på chipets klockhastighet (mätt i GHx) och hur mycket RAM som finns inuti. Du bör välja ett alternativ med ett RAM-minne på åtminstone 4GB. Vidare har billiga mobiltelefoner ofta mindre lagringsutrymme än dyrare alternativ. Hur stort behov du har är givetvis individuellt, men vi rekommenderar att du väljer ett alternativt med minst 32 GB.
Batteri
Batterikapaciteten är en knäckfråga hos många smartphones, oavsett prisklass. Se därför till att noga kontrollera batterikapaciteten hos alternativen du överväger. En del budgetalternativ har dock bättre batterikapacitet än premiumalternativen. Anledningen till detta är att det finns mindre krav på att göra billigare telefoner så smala som möjligt. En extra millimeters tjocklek möjliggör ett mycket större batteri, och det finns därmed budgetmobiler men mycket bra batteritid. Vi rekommenderar att du väljer en mobiltelefon med ett batteri på minst 4500 mAh.
Kamera
Många billiga mobiltelefoner får ofta bra betyg för sina kameror, men de går sällan att jämföra med kvalitén på de dyrare alternativen. De flesta budget-telefonerna har en eller två kameralinser, men det finns undantag. Antalet megapixlar spelar ingen större roll, fokusera istället på kamerans möjligheter. Undersök exempelvis om telefonen kan ta ultravida bilder, vilket blir allt vanligare hos budgetalternativ. Förvänta dig dock ingen optisk zoom hos mobiltelefoner under 5000 kronor.
Skärm
Medan flaggskeppstelefonerna är utrustade med de bästa, största och mest högupplösta skärmarna, kan du fortfarande hitta budgetalternativ med högkvalitativa skärmar. Billiga mobiltelefoner har vanligtvis en skärmupplösning på åtminstone 1280x720 pixlar, men det finns även lite dyrare alternativ som erbjuder skärmar med full HD upplösning (1920x1080). Nästan alla budgettelefoner använder LCD-panelteknik, vilket de allra flesta användare sannolikt anser är bra nog. Man kan dock konstatera att AMOLED-skärmar blir allt vanligare även i budgetalternativ, vilket ger ännu bättre färget och en djupare kontrast.
Vilka är de ledande tillverkarna av billiga mobiler?
I dagsläget är det främst 4 företag som tillverkar de mest prisvärda mobilerna. Här nedan kan du läsa om respektive företag.
Samsung
Samsung är ett sydkoreanskt företag som på grund av sin spetsteknologi och sina smarta funktioner i sina mobiltelefoner har blivit mycket populära världen över. Och faktum är att Samsung i dagsläget har den största marknadsandelen. Samsung erbjuder ett flertal budgettelefoner som blivit mycket populära. Företaget har dock fått kritik för så kallad bloatware, det vill säga förinstallerade appar som i många fall upplevs onödiga av konsumenterna.
Oneplus
OnePlus är ett kinesiskt smartphonemärke som grundades i december 2013 av Oppos tidigare vicepresident Peter Lau och Carl Pei. OnePlus tillverkar smartphones i olika prisklasser och erbjuder ett flertal populära budgetalternativ.
Xiaomi
Xiaomi är ett kinesiskt multinatiellt företag som tillverkar budgetsmartphones med avancerade funktioner. Populära Xiaomi-mobiltelefoner är exempelvis Xiaomi Mi 9, Xiaomi Mi 8 Pro, Xiaomi Mi Mix 3, Xiaomi Mi 8, Xiaomi Mi Mix 2S, Xiaomi Pocophone F1, Xiaomi Mi 8 Lite, Xiaomi Mi A2 och Xiaomi Mi A” Lite.
Huawei
Huawei är även det ett kinesiskt multinationellt företag som tillverkar mobiltelefoner för sitt egna varumärke och för andra elektronikföretag i världen. För närvarande arbetar över 80% av världens 50 främsta telekomföretag med Huawei. Populära Huawei-mobiltelefon- och smartphonemodeller är exempelvis Huawei P30 Pro, Huawei Mate 20 Pro, Huawei P30 och Huawei P20 Pro.
Nackdelar med kinesiska mobiltelefonstillverkare
Det finns en flertal etablerade kinesiska mobiltillverkare som marknadsför och säljer sina produkter i Europa. Några av de största inkluderar OnePlus, Xiaomi och Huawei. Utöver de stora mobiltillverkarna finns det även en mängd mindre tillverkare vars produkter man kan beställa från Kina till ett betydligt lägre pris. Trots att dessa tillverkare i många fall kan ge oss hög kvalité till ett lägre pris än ett större varumärke, så är innebär köpet risker. Mobiltelefonerna kan i de flesta fall endast köpas online och i butiker med tveksam tillförlitlighet. Ibland erbjuds garanti, ibland inte. Om garanti erbjuds skall telefonen skickas till Kina för reparation, vilket kan innebära att du blir utan din mobiltelefon i upp till en månad. Du riskerar dessutom att behöva betala tull.
Vidare är det viktigt att du kontrollerar att mobilen inte är operatörslåst. Din operatör kan nämligen ha låst din mobiltelefon så att den endast fungerar ihop med ett SIM-kort från samma operatör. Byter du till en ny operatör fungerar således inte den nya operatörens SIM-kort i en operatörslåst mobiltelefon. Har ingått ett avtal före den 1 maj 2014 är operatören dock skyldig att låsa upp mobiltelefonen gratis.