Är du på jakt efter ett nytt mobilabonnemang och undrar hur man väljer rätt? Här hittar du en guide för hur du bäst går tillväga när du ska teckna ett nytt mobilabonnemang.
Den första frågan du bör ställa dig är om du vill teckna ett mobilabonnemang med eller utan mobil. Om du redan är nöjd med din telefon är valet enkelt men annars kan det vara en bra idé att spana in olika mobilerbjudanden. Genom att teckna ett mobilabonnemang med en mobil har du möjlighet att spara pengar jämfört med att köpa bägge separat, nackdelen är att du är knuten till mobiloperatören i 24 månader. Det är dock ovanligt att man byter mobilabonnemang oftare än så, viktigt är dock att du blir nöjd med ditt abonnemang och där kommer nästa steg, mobiltäckning.
Måste man tänka på täckning 2018?
De flesta mobiloperatörer har i dag bra täckning i Sveriges större städer. Om du bor på landet eller en mindre ort kan det dock vara en bra idé att undersöka hur bra täckningen är innan du tecknar ett längre avtal. Det finns flera olika sätt att undersöka detta bl.a. genom att beställa ett kontantkort först. I vår guide bäst täckning på landet hittar du olika sätt för att göra detta.
Om du inte har möjlighet att testa så är det nät som har vunnit flest tester av täckning på senare tid Net4Mobility som används av Vimla, Comviq, Telenor och Tele2. På andra plats finns Telias nät som nästan har fått lika bra betyg i olika tester av mobiloperatörers nät. Förutom Telia använder sig även Halebop och Fello av deras nät.
Mobilabonnemang med mobil
Att köpa en mobil med ett mobilabonnemang är ett bra alternativ om du känner dig säker på vilket abonnemang du vill ha och vill dela upp betalningen under en längre period. Det är många gånger också fördelaktigt att köpa en mobil med abonnemang eftersom mobiloperatörer i flera erbjudanden har ett lägre pris än i handeln om du tecknar ett abonnemang samtidigt. Detta gör att du både kan dela upp utgiften för telefonen och spara pengar på sikt genom att köpa bägge samtidigt.
Har du ingen brådska i att köpa en ny mobil kan det vara en bra idé att hålla utkik efter kampanjer från de olika operatörerna, på så sätt har du möjlighet att spara ytterligare några tusenlappar.
Mobilabonnemang utan mobil
Har du redan en mobil som du är nöjd med ska du teckna ett mobilabonnemang utan mobil. Vi har tagit fram en tjänst där du enkelt jämför mobilabonnemang för att hitta det som passar dig bäst. Flera mobiloperatörer har i dag varken bindningstid eller uppsägningstid (t.ex. Hallon och Vimla), vilket gör att du enkelt kan byta om du inte känner dig nöjd. Du har också möjlighet att sänka eller höja mängden surf efter hur mycket du behöver allteftersom du använder mobilabonnemanget.
Om du är student har också vissa mobiloperatörer studentabonnemang, detsamma gäller om du är över 55 för seniorabonnemang. Vi har tagit fram sidor där du enkelt kan bläddra bland olika specialerbjudanden om du navigerar med hjälp av menyn till vänster.
Hur mycket surf?
I stort sett samtliga mobilabonnemang har sedan årsskiftet fria samtal och sms. Vad som skiljer dem åt är mängden surf, där spannet går från några hundra megabyte till mobilabonnemang med fri surf. Om du vill veta hur mycket surf du behöver kan du gå in på vår guide att välja surfmängd.
Sammanfattning
När du väljer ett nytt mobilabonnemang är det stora valet om du vill teckna abonnemang med en ny mobiltelefon eller inte. Mobilabonnemang utan mobiltelefon har hos många mobiloperatörer som t.ex. Hallon eller Vimla varken bindningstid eller uppsägningstid vilket gör att du snabbt kan byta om du inte nöjd. Du har då också möjlighet att sänka eller höja mängden surf utifrån dina behov.
Det är inte lika viktigt med att undersöka täckning i dag jämfört med för några år sedan. De flesta mobiloperatörer har i dag en bra täckning i svenska städer men det kan ändå vara klokt att först testa dig fram med ett obundet abonnemang innan du väljer att ingå ett mer långsiktigt avtal, i synnerhet om du bor på landet eller i glesbygd.