Mobilabonnemang med fri surf - en del av det förgångna?

  2014-10-27

Uppdaterad:

Just nu finns en mobiloperatör som erbjuder fri surf. Läs mer under mobilabonnemang med fri surf.

Använder du din mobiltelefon främst för att ringa och smsa? Då är du på väg att bli en minoritet. Mobiltelefonanvändarnas beteendemönster och användningsområden för mobiltelefonen har sedan introduktionen av smartphonen förändrats radikalt – och än så länge så verkar inte förändringstakten avta. Kombinationen av bättre mer mångsidiga mobiltelefoner och ett rikt utbud av appar gör att utvecklingen inom mobiltelefoni går raskt framåt. Detta har gjort att mobiloperatörernas gamla affärsmodeller har börjat skaka i grunden.

En gång i tiden användes mobilabonnemang främst för att kunna ringa utan att vara beroende av det fasta telefonnätet. Nästa stora uppfinning var sms - det korta elektroniska meddelandet som snabbt blev oerhört populärt och blev en riktig kassako för mobiloperatörerna. Dessa två områden har dominerat användningsområdena för mobiltelefoni fram tills rätt nyligen – men den tekniska utvecklingen har tvingat mobiloperatörerna att tänka om.

När höghastighets mobilnät introducerades i Sverige öppnade det för nya kommunikationsmöjligheter och många mobiloperatörer lanserade erbjudanden som innehöll fri surf. Under denna period var det främst teknikentusiaster som lockades av fri surf, medan vanliga användare fortfarande främst använde telefonen för att ringa och smsa. Men i och med att smartphones helt tagit över mobiltelefonmarknaden och att utbudet av appar blivit allt större har efterfrågan på surf ökat.

Så varför är mobilabonnemang med fri surf en del av det förgångna?

Det finns två stora anledningar till att fri surf inte längre kommer att finnas som mobilabonnemangsalternativ. Den första anledningen är att möjligheten att kommunicera med varandra är mycket större idag än vad den var förr. Sms har bytts ut mot olika former av instant messaging-appar som Messenger, Snapchat och Whatsapp. Det är också möjligt att använda sig av datanätet för att ringa röst- och videosamtal med appar som t.ex. Skype och Google Hangouts. Ny teknik har således gjort att den affärsmodell som mobiloperatörer tidigare baserats på inte längre är gångbar - och blir mindre gångbar för var dag som går. Det mest rimliga strategiska alternativet för mobiloperatörerna är att börja ta betalt för internettrafik istället - vilket vi har sett med introduktionen av mobilabonnemang med fast pris.

Den andra stora anledningen till att fri surf inte kommer att finnas i framtiden är de fysiska begränsningar det finns av att skicka data i etern. Mobiltelefoni använder sig av radiovågsteknik för att ta emot och skicka data och det finns en fysisk begränsning för hur mycket data som går att skicka via radiovågor på samma plats. Detta innebär att mobiltelefoner som skickar och tar emot data på samma plats måste dela på det utrymme som är allokerat för mobiltrafik i etern. För mer glesbefolkade regioner utgör detta inget problem, men i mer tätbefolkade områden innebär det att obegränsad surf minskar kapaciteten för alla.

Fri surf är således en del av det förgångna eftersom att mobiloperatörerna måste förändra sina affärsmodeller, samt att surfa via mobilen har blivit såpass populärt att möjligheten att skicka data via mobilnätet inte kommer att räcka till alla om alla slösar med sin datatrafik. Under jämför mobilsurf hittar du en sammanställning av olika mobilabonnemangs surfkapacitet i form av trafik, hastighet och kostnad per gb.

Bäst mobilabonnemang
Småanvändare Hallon Hallon Fastpris (4 gb surf)
Fria samtal & sms 4 gb surf / mån 99 kr / mån 49 kr / mån 50 % rabatt i 4 mån + spara oanvänd surf
Besök
Mellananvändare Vimla Vimla fastpris (15 gb surf)
Fria samtal & sms 15 gb surf / mån 210 kr / mån
Besök
Storanvändare Hallon Hallon Fastpris (100 gb surf)
Fria samtal & sms 100 gb surf / mån 349 kr / mån 174 kr / mån 50 % rabatt i 3 månader + spara oanvänd surf
Besök
 
Mobiloperatörer A3 Comviq Fello Halebop Hallon Tele2 Telenor Telia Tre Universal Telecom Vimla