Använda mobilen som modem

  2014-08-28
Använda mobilen som modem

Det är förvånansvärt få personer som känner till att du kan dela surfen i ditt mobilabonnemang med din laptop, ipad eller annan apparat. Detta gör du genom att använda den inbyggda funktionaliteten i din mobiltelefon att använda den som modem. Många gånger kan det vara onödigt att både ha mobilt bredband och mobilabonnemang, det är oftast bättre att bara öka surfmängden på mobilabonnemanget. Det är dock viktigt att hålla koll på hur mycket surf du förbrukar, då surf via laptop kan använda mer bandbredd än surf via mobiltelefonen. Om du vill hitta det mobilabonnemang som är mest prisvärt för dina surfvanor kan du använda vår guide för mobilsurf.

För att få tillgång till Internet via din mobiltelefon så behöver du aktivera funktionaliteten i din mobiltelefons inställningar. Hur man går tillväga för att dela Internet skiljer sig mellan de olika operativsystemen. Här nedan finns en steg för steg-guide för hur du går tillväga om du har en iPhone eller en Android-baserad mobiltelefon.

Dela Internet på din iPhone

Om du har en iPhone kan du dela Internet med en annan apparat på tre olika sätt: med sladd, via bluetooth eller genom trådlöst nätverk. Det är oftast smidigast att dela ut nätet via trådlöst nätverk eftersom inte alla apparater stödjer bluetooth, nackdelen är att det ökar telefonens batterikonsumtion medan fördelen är att du inte behöver ta med dig någon extra sladd.

För att aktivera Internetdelning via trådlöst nätverk går du in på inställningar och trycker sedan på menyvalet Internetdelning. Under Internetdelning får du upp de olika alternativen med instruktioner för hur du kan dela ditt Internet från telefonen. För att dela ut Internet via Wifi, välj först ett Wi-Fi-lösenord och grönmarkera sedan valet internetdelning. Därefter går du in på tillgängliga Wifi-nätverk på din laptop / annan apparat och väljer din mobiltelefon i listan (Wifi-nätverket har samma namn som din telefon).

Steg för steg-guide för att aktivera Internetdelning

 1. Gå in på inställningar
 2. Välj Internetdelning
 3. Välj lösenord för ditt Wi-Fi-nätverk
 4. Dra fliken Internetdelning så att den blir grön

Dela Internet på din Android

På Androidtelefoner kan man likt iPhonen dela ut Internet på tre olika sätt: med usb-sladd, via bluetooth eller genom att skapa ett trådlöst nätverk. Precis som med iPhonen är det oftast bäst att dela Internet via det trådlösa nätverket - då slipper du ta med sladd och du slipper kompatibilitetsproblem med bluetooth för olika system. 

För att aktivera Internetdelning på Android går du först in på huvudmenyn där du väljer inställningar. På inställningar trycker du på knappen "Mer..." som finns under rubriken Trådlöst och nätverk, väl  där väljer du alternativet Internetdelning och surfzon. Här hittar du tre olika delningsalternativ, samt alternativet konfigurera Wi-Fi-surfzon, tryck på det alternativet. Här fyller du i vilket namn du vill ha på ditt trådlösa nätverk, vilken säkerhet du vill ha, samt ett lösenord för nätverket. Välj WPA2 PSK som säkerhet för att upprätta ett krypterat trådlöst nätverk,välj ett lösenord och tryck sedan på spara. När du trycker på spara kommer du tillbaka till den föregående menyn, tryck nu på Mobil Wi-Fi-surfzon. Nu kan du uppdatera listan över trådlösa nätverk på din laptop / annan apparat så ska din mobil finnas i listan. Välj att ansluta till nätverket och skriv in ditt valda lösenord - et voila, du har Internet.

Steg för steg-guide för Internetdelning via Android

 1. Gå in på huvudmenyn
 2. Välj inställningar
 3. Tryck på knappen "Mer..."
 4. Tryck på Internetdelning och surfzon
 5. Tryck på konfigurera Wi-Fi-surfzon
 6. Fyll i namn, säkerhet samt lösenord för det trådlösa nätverket och tryck på spara
 7. Tryck på Mobil Wi-Fi-surfzon

Bäst mobilabonnemang
Småanvändare Hallon Hallon Fastpris (4 gb surf)
Fria samtal & sms 4 gb surf / mån 99 kr / mån 49 kr / mån 50 % rabatt i 4 mån + spara oanvänd surf
Besök
Mellananvändare Vimla Vimla fastpris (15 gb surf)
Fria samtal & sms 15 gb surf / mån 210 kr / mån
Besök
Storanvändare Hallon Hallon Fastpris (100 gb surf)
Fria samtal & sms 100 gb surf / mån 349 kr / mån 174 kr / mån 50 % rabatt i 3 månader + spara oanvänd surf
Besök
 
Mobiloperatörer A3 Comviq Fello Halebop Hallon Tele2 Telenor Telia Tre Universal Telecom Vimla